sreda, 12. september 2012

Stopnice kot konstrukcijski element


Stopnice so že od nekdaj ena izmed najbolj uporabnih stvari v stanovanju oziroma tam, kjer obstaja več etaž. S stopnicami enostavno premagujemo višinsko razliko in se sprehajamo iz etaže v etažo. Pri sami gradnji stopnic pa je seveda potrebnega nekaj gradbenega znanja in veliko načrtovanja. Kot je skorajda logično, morajo biti stopnice prilagojene človeškemu koraku. Seveda na svetu obstaja velikorazličnih vrst stopnic, vse pa je odvisno od vašega osebnega okusa in potreb.

Sama gradnja stopnic pa je ena izmed težjih konstrukcij znotraj zgradb. Glavna lastnost stopnic je, da morajo biti postavljene poševno – navadno so zastavljene v kotu 30 stopinj. Že med samim načrtovanjem in gradnjo stopnic pa moramo biti prepričani, da je na voljo dovolj prostora oziroma, da smo celotno zadevo pravilno zastavili.

Kakšne stopnice bomo naredili je vse odvisno od naših potreb. Na trgu obstaja veliko različnih oblik stopnic – od poševnih do spiralnih in zložljivih stopnic (podstrešnih stopnic). Stopnice pa na nek način prihranijo tudi prostor. Kaj to pomeni? Pomislite, pod stopnicami se lahko ustvari odličen prostor za shranjevanje, mogoče prostor za oblačila, skratka, za vse tisto, kar človek potrebuje v stanovanju. Najbolj znano pa je dejstvo, da bi za premagovanje višinske razlike sicer porabili precej več prostora.

Stopnice so sicer pravi izziv za ljudi, ki imajo oteženo hojo, vendar si lahko pomagamo s pomočjo ograje, ki je navadno pritrjena na stopnice. Spiralne stopnice zavzamejo bistveno manj prostora, zato je takšna vrsta dandanes izjemno uporabna za manjše prostore, kjer navadne stopnice nikakor ne pridejo v upoštev. Stopnice so lahko narejene iz različnih materialov. Lahko so lesene, plastične, jeklene, vse več pa je tudi steklenih stopnic. S stopnicami lahko brez težav gradimo veliko etaž in tako maksimalno izkoristimo dani prostor.

Danes si življenja brez stopnic enostavno ne znamo predstavljati, zato je na trgu vsakič več stilsko prilagojenih stopnic, ki dajo piko na i celotni podobi stanovanja oziroma notranjosti zgradb.

Ni komentarjev:

Objavite komentar